Geografisch thema

Rijksweg

ID
12521
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12521

Beschrijving

Provinciale baan met oostelijk verloop vertrekkende van de Brugsesteenweg naar Harelbeke. Deels lopend over grondgebied Bavikhove (Harelbeke), waarna de weg ter hoogte van de historische herberg "Den Herder" (nummer 13), weer over grondgebied Kuurne loopt om dan weer via Bavikhove verder te lopen naar het centrum van Harelbeke.

Vermoedelijk aangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw. Vermeld als "Route provinciale" op de Atlas der Buurtwegen (1844).
Ter hoogte van de herberg "Den herder", gelegen op een belangrijk kruispunt van wegen, was vroeger een tramhalte op de lijn Kortrijk-Wakken, aangelegd in 1898.

Het huidige straatbeeld wordt getypeerd door verspreide doorsneebebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Verscheidene woningen getuigen van het vlasverleden van Kuurne. In het begin van de straat en ter hoogte van het gehucht "Den Herder" geconcentreerde nieuwbouw bestaande uit ééngezinswoningen uit het laatste kwart van de 20ste eeuw onder meer nummer 3.

Verscheidene voorbeelden van de oorspronkelijk éénlaagse bebouwing onder meer nummers 10, 35-37.
Nummer 13, herberg "Den Herder", volume reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1844), maar thans verbouwd.

  • BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 235.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Dorpswoning en vlasschuur

  • Omvat
    Herberg In de Boomkwekerij

  • Omvat
    Vlasarbeiderswoning

  • Is deel van
    Kuurne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijksweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/12521 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.