Geografisch thema

Roterijstraat

ID
12522
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12522

Beschrijving

Straat met recht tracé en gelegen in zuiden van de gemeente tussen de Kortrijksestraat en de Bondgenotenlaan. Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld als voetweg die aan de westzijde vermoedelijk is afgezet met houtkanten. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) samen met de huidige Bondgenotenlaan vermeld als "Lange Kool Kapperstraetje". Circa 1942 wordt de straat aangelegd. De straat heeft een licht gebogen tracé en is onbebouwd met uitzondering van landelijk bebouwing onder meer hoeves op het huidige grondgebied van Kortrijk.

Woonfunctie. Bebouwing bestaande uit doorsnee rijhuizen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Verschillende woningen hebben een bijhorende vlasschuur. Overwegend eenvoudige bakstenen lijstgevels van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder meer nummers 4, 10-14, 20, 21, 31, 43 en 65. Voorts ook verscheidene met schijnvoegen gecementeerde lijstgevels onder meer nummers 47, 49, 53, 55, 67 en 69.

Nummers 17-19, eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema met centrale deur, vermoedelijk naar werkhuis of zwingelarij; bakstenen lijstgevel verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen; korfbogige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.

Tussen nummers 18 en 24, dieper in gelegen vlasschuur; verankerde baksteenbouw onder zadeldak bekleed met golfplaten (nok evenwijdige met straat); rechthoekige poort met erboven typisch beglaasd muurnisje met heiligenbeeld. Nummer 41, enkelhuis met een met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met oren, neuten en sluitsteun en spiegelboogvormige borstwering. Getoogd benedenvenster en voordeur in geriemde omlijsting met uitgewerkte console; vernieuwd schrijnwerk. Dieper in gelegen voormalige vlasschuur, thans verbouwd tot woning. Nummer 61, enkelhuis met parement van rode baksteen en korfbogige muuropeningen; dieper in gelegen vlasschuur met boven de aangepaste poortopening, muurnisje in fraaie bakstenen omlijsting met bekronend kruis.


Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuis van 1933

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Vlasschuur

  • Is deel van
    Kuurne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Roterijstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12522 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.