Steenovenstraat

Beschrijving

Straat met elleboogvormig verloop van de Bavikhoofsestraat ten noorden naar Harelbeke ten oosten. Knik van 90° naar het oosten ter hoogte van de Steenbakkerijstraat. Als landelijke weg reeds te herkennen op de Ferrariskaart (1770-1778). In het begin van de straat aan de westzijde van de weg situeert zich een grote omwalde hoeve, thans verdwenen.

Op de Atlas der Buurtwegen wordt het eerste deel van de straat "Meulestraet" genoemd (tot de huidige Steenbakkerijstraat), het tweede deel van de straat hoorde toen bij de "Harelbekestraat".

Het huidige straatbeeld wordt getypeerd door lint- en rijbebouwing. Het oostelijke straatdeel en het laatste deel van de straat zijn nagenoeg onbebouwd.

Gediversifieerde bebouwing bestaande uit vlasarbeiderswoningen uit het begin van de 20ste eeuw, en bebouwing uit het laatste kwart van de 20st eeuw, voornamelijk in het begin van de straat.

Tal van woningen die verwijzen naar het vlasverleden van de gemeente. Nummer 24, nieuwbouwappartement met dieper in gelegen bewaarde vlasschuur bestaande uit drie parallelle bakstenen beuken onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig aan de straat). Nummer 34, voormalige vroeg 20ste-eeuwse vlasarbeiderswoning met typerend laadluikje en aanpalende vlasschuur; aangepaste muuropeningen.

Enkele voorbeelden van éénlaagse bebouwing. Nummer 72, arbeiderswoning van anderhalve bouwlaag met opvallende gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel. Nummer 102, laag arbeidershuisje uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, met eenvoudige verankerde lijstgevel en rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk; vernieuwd schrijnwerk. Verschillende woonhuizen daterend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Nummer 38, enkelhuis met eenvoudige bakstenen lijstgevel; links aanpalende vlasschuur (nok loodrecht op de straat). Nummer 46, eenvoudig enkelhuis met beschilderde lijstgevel; getoogde muuropeningen met gedeelde bovenlichten met gekleurd glas. Nummer 60, enkelhuis met eenvoudig verankerde bakstenen lijstgevel geritmeerd door getoogde vensters met bewaard schrijnwerk; rechts vermoedelijk vlasopslagplaats en werkhuis. Nummer 78, breedhuis met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel.

Aanvullende bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Nummer 80, als kwalitatief voorbeeld van bebouwing uit de jaren 1960. Tweegezinswoning van 1969 naar ontwerp van architect M. Holvoet (Kuurne), gebouwd in opdracht van gebr. Vanlerberghe. Achter de woning liggen de werkhuizen van de firma EROB, zie belettering gevel.

• Gemeentearchief Kuurne, Bouwaanvragen, Dossiernr. 1969/55.

Auteurs: De Gunsch, Ann