Stokerijstraat

Beschrijving

Landelijk weg met oost-west verloop, gelegen in het noorden van de gemeente, tussen de Haantjesstraat in het oosten en de Sint-Katriensteenweg in het westen.

De naam verwijst naar de stokerij met bijhorende brouwerij en herberg "De Gouden Leeuw", van Pierre Leopold Carpentier die gevestigd was op de hoek met de Haantjesstraat. In 1865 wordt de stokerij verbouwd tot maalderij. Het gebouwencomplex van maalderij en boerderij wordt in 1891 openbaar verkocht en komt in handen van Jean Dedeurwaerder, die de gebouwen verder uitbaat als hoeve. In het laatste kwart van de 20ste eeuw worden de gebouwen verbouwd en ingericht als feestzaal "Domein Maelstede" (Brugsesteenweg nummer 455).

Op de figuratieve caerte van François de Bal (1748) vermeld als "het mager Straetken, leedende naer de vijf wegen". Als beboomde weg afgebeeld op de kaart van het landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht (1784). In de Atlas der Buurtwegen (1844) vermeld als "Stokerijestraet".

Landelijke straat met weinig bebouwing met uitzondering van de bebouwing aan het begin en einde van de straat bestaande uit eengezinswoningen en villabouw uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

In het begin van de straat enkele voorbeelden van oudere bebouwing. Nummers 3-5, twee éénlaagse vlasarbeidershuisjes vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en mogelijk horende bij de nabijgelegen vlasfabriek (zie Sint-Katriensteenweg nummer 98). Nummer 3 was tot 1956 herberg "In de Groene Wandelinge". Nummer 7, vlasmagazijn vermoedelijk uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat). Grote rechthoekige poort onder betonnen latei. Erboven typisch beglaasd muurnisje met heiligenbeeld.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, nr. 5483. Landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht, 1784, opgemaakt door P.J. Wallays.
  • BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 257, 258.
  • VAN HOUDENHOVE F., VAN WEZEMAEL L., De geschiedenis van de Kuurnse Sint-Pietersparochie, Kuurne, 1996, p. 28.

Auteurs: De Gunsch, Ann