Dorpsstraat met recht tracé, van het Marktplein naar de Koning Albertstraat. Tot 1957 "Nieuwstraat". De huidige naam verwijst naar het Twaalfde-Linieregiment, onder leiding van Luitenant-Generaal Ivan Gerard, dat tijdens de Leieslag van 23 mei 1940 aan de boorden van de Leie heeft gestreden. Als voetweg reeds aangegeven in het landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht (1784). Op de Atlas der Buurtwegen (1844) vermeld als "Lykstraetje", een onbebouwd verbindingswegje tussen de Kerkstraat-Marktplein-Koningin Elisabethstraat en de huidige Koning Albertstraat.
Gediversifieerde 20ste-eeuwse doorsnee rijbebouwing met voornamelijk woonfunctie, onder meer arbeiders- en burgerwoningen, gecombineerd met commerciële functie onder meer herbergen en voormalige meubelwinkel met aangepast begane grond, nummer 6.
De basisbebouwing bestaat uit breedhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Verscheidene woningen met bakstenen lijstgevels (nummer 16), maar ook tal van bepleisterde en geschilderde gevels: nummers 34 en 36. Voorts ook verschillende met aangepaste of vernieuwde parementen onder meer nummers 7-9, 25, 27, 30 en 40.
Nummer 11, enkelhuis met eenvoudige bakstenen lijstgevel, verfraaid door het gebruik van witte sierbaksteen.
Nummer 24-28, eenheidsbebouwing van drie enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema, eenvoudige bakstenen lijstgevels verfraaid door gele sierbaksteen. Tussen de eerste en tweede bouwlaag verdiepte panelen met cementtegels met florale motieven.
Nummer 39, hoekpand met typerende afgeschuinde deurtravee, vanaf 1957 herberg. Verder ook vervangende nieuwbouw van drie bouwlagen.
- Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, nr. 5483: Landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht, 1784, opgemaakt door P.J. Wallays.
- BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 265.