Geografisch thema

Watertorenstraat

ID
12533
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12533

Beschrijving

Straat met nagenoeg recht tracé van de Brugsesteenweg ten oosten naar de Heirweg/ Vijverhoek ten westen. Naam verwijst naar de vestigingsplaats van de watertoren op de hoek met de Heirweg.

De basisbebouwing bestaat uit breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, voornamelijk daterend van na de Tweede Wereldoorlog.

Nummer 18-20, twee arbeiderswoningen van 1966 opgetrokken in opdracht van Commissie van Openbare Onderstand, opvallend parement van grijs-blauwgeglazuurde baksteen in combinatie met grote wit geglazuurde tegels. Grote rechthoekige vensters en verdiept portaal. Tegenover de Waterlelielaan, twee bakstenen werkhuizen vermoedelijk gebouwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1966/76.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Watertoren

  • Is deel van
    Kuurne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Watertorenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12533 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.