Weidenstraat

Straat gelegen in het zuidoosten van de gemeente, tussen de Leie- en de Steenovenstraat.

Straattracé reeds weergegeven op De Ferrariskaart (1770-1778) als een belangrijke verbindingsweg, maar nagenoeg onbebouwd. Op de Atlas der Buurtwegen, samen met de huidige Leiestraat vermeld als "Harelbekestraat". De straat is nog steeds weinig bebouwd. De straat wordt tussen 1883 en 1910 verhard, zie kaarten van Dépôt de la guerre.

Huidig heterogeen straatbeeld getypeerd door lintbebouwing bestaande uit laat 19de- en vroeg 20ste-eeuwse bebouwing in combinatie met recentere bebouwing, waaronder ook sociale woningbouw.

Verscheidene woningen die typologisch aansluiten bij de vlasserswoning me typisch laadluik- of venster naar de vlaszolder. Voorts ook verscheidene vlasschuren. Nummer 4, voormalige vlasserswoning met vernieuwd parement met links, aansluitende bakstenen vlasschuur onder plat dak, rechthoekige schuifpoort. Nummer 93, eenvoudig enkelhuis met schuren, gebouwd in 1929 in opdracht van vlasverwerker Cyrille Rommel-Baudoucq, zie kadaster. Rechts aansluitende vlasschuur van twee bakstenen beuken onder pannen zadeldaken, schuifpoort met erboven typische beglaasd heiligennisje.

Ook éénlaagse bebouwing, veelal met aangepast of vernieuwd parement: nummers 12, 26, 28, 34, 37, 39, 109, 111. Verscheidene woningen uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw met eenvoudige bakstenen lijstgevel. Nummer 20, enkelhuis met witgeschilderd parement en rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken. Nummer 24, voormalig winkel-woonhuis met gecementeerde en geschilderde muuromlijstingen en muurbanden. Nummers 51-53, eenheidsbebouwing van drie enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema, rechthoekige muuropeningen onder rechte latei, garage rechts met typisch muurnisje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1929/29.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 204.