Gen. Eisenhowerstraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, gelegen in het centrum van de gemeente en lopende van de Kortrijksestraat naar de Vlaskouter. Als onbebouwde weg reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), met enigszins ander tracé. In het landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht (1784) vermeld als deel van de "Herwegh van Cortryck naer Thielt". Op de Atlas der Buurtwegen (1844) deel uitmakend van de Hulstsestraat; de straat is nagenoeg onbebouwd. Later Tramstraat, verwijzend naar de tramlijn van Kortrijk-Wakken die van circa 1900 tot circa 1950 door de straat liep. In de jaren 1920 was het centrale deel van de straat gekasseid zie oude prentbriefkaart.

Voornamelijk woonfunctie met, nabij de dorpskern, ook enkele wijkwinkels. Groot aantal bedrijfsgebouwen onder meer in het begin van de straat een groot aantal vlasschuren/ -magazijnen, die horen bij de woningen aan de Kortrijksestraat (nummers 20, 24, 42, 44, 46, 50) als getuigen van het rijke vlasverleden van de gemeente. Nummer 49, voormalig meubelmagazijn gebouwd in 1952 in opdracht van Arthur Deylgat zie kadaster, met eenvoudige bakstenen lijstgevel getypeerd door grote raampartijen. Tevens vestigingsplaats van de Vrije lagere school, met gebouwenbestand uit de jaren 1950 (zie Kortrijksestraat). Overwegend heterogene aaneengesloten bebouwing bestaande uit 20ste-eeuwse woonhuizen van twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken en platte daken. Verschillende eenvoudige bakstenen lijstgevels onder meer nummers 11, 28, 30, 50.

Nummer 15, enkelhuis met korfbogige muuropeningen met arduinen sluit- en aanzetstenen; deels bewaard schrijnwerk zie rechthoekige deur met glas-in-loodbovenlicht en aflijnende houten kroonlijst. Dieper in gelegen vlasschuur met boven de rechthoekige poort typerend muurnisje bekroond door kruis en met heiligenbeeld. Nummer 21, met licht vooruitspringende deurtravee en rechthoekige muuropeningen onder latei. Nummer 79, beschilderd parement met aflijnende muizentandfries en bakstenen borstweringen. Nummer 81, geaccentueerd door gele sierbaksteen. Ook typische interbellumbebouwing. Nummer 71, met parement van gediversifieerde baksteen geaccentueerd door de strekse verbanden en hoeklisenen op console. Nummer 83, met typerende doorgetrokken driezijdige erker. Nummer 91, met typerende centrale doorgetrokken driezijdige erker. Voorts ook bebouwing van na de Tweede Wereldoorlog onder meer nummers 18, 22, 24, 38-42. Ook tal van aangepaste en vernieuwde parementen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1952/36.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, nr. 5483: Landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht, 1784, opgemaakt door P.J. Wallays.
  • BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 81.

Auteurs: De Gunsch, Ann