Bootdijkstraat

Beschrijving

Oud straattracé vanaf de Kleinbroekstraat aan de rand van het bebouwde dorpscentrum van Moerzeke noordwaarts voerend richting Hamme; parallel aan de Schelde lopend tot de Broekstraat bij het gehucht Driegoten. Benaming verwijzend naar de Boo(n)dijk, één van de eerste dijken die hier bij de indijkingswerken van de Schelde midden 13de eeuw werd aangelegd waardoor het heerlijke rechtsgebied (Boon) van Moerzeke werd uitgebreid. De dijk zou tevens van belang geweest zijn in het kader van de toenmalige verdediging van dit Scheldegebied waarvoor de lokale jurisdictie hier een militaire wachtpost of versterking zou hebben gehad. Afgezien van het kasteeltje "De Boonpot" (zie nummer 68) en het verdwenen "Tolhuis" gebouwd in 1589 waren aan de Bootdijk voorheen nog oude pachthoeven en lusthoven gelegen.

• VAN DE MAELE C., Uit de Geschiedenis van Moerzeke, Eigen Schoon en De Brabander, XII, 1929-1930, p. 264-267.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena