Kapelstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw eecksken, gelegen op de Kapellekouter met tot 1943 ten zuiden van de straat gelegen zogenaamde "Kapellemolen", een houten staakmolen, opgericht in 1637 door J.Vander Watermeulen, in 1685 eigendom van de heerlijkheid Ayshove. Op bevel van het Duitse leger afgebroken op 18 oktober 1917 voor de aanleg van een vliegveld. In 1919 door E. De Baere heropbouw van een windmolen afkomstig van Eke. Groendeels vernieuwd in 1938 maar door storm vernield in 1943.

• GOEMINNE J., De windmolens van Ayshove-Kruishoutem, (Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, XVIII, 1951, p. 75-82).
  • VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 197-199.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen