Geografisch thema

Bosstraat

ID
12556
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12556

Beschrijving

Oud straattracé in de kern van het gehucht Kastel, vanaf het kruispunt met Vrijboomstraat, Baasrodeveerstraat, Scheldestraat, na een rechte hoek lopend tot de Abdijstraat (zie kaart van Moerzeke door P. de Buck en F. Horenbault van 1571). Voorheen leidde de straat naar de centrale abdijhoeve te Moerzeke-Kastel, behorend tot de bezittingen van de cisterziënzerabdij Sint-Bernard aan de Schelde te Hemiksem (zie Bosstraat nummer 29 en ook straatnota Abdijstraat). Op de kaart van "het Gehugte van Castel" van 1771 is de Bosstraat aangeduid als "Straete naer d'abdye van St Bernard". Volgens het land- en kaartenboek van Moerzeke (1772-1782) opgemaakt door J. B. Martens, omvatte deze hoevesite ook een volledig beboomd perceel genoteerd als "een foreest". Ten noorden van de huidige Bosstraat is een groot deel van het verdwenen "Hof ter Muncken" nu ingenomen door een recente woonwijk aan een nieuw straattracé genaamd Abtsbroeksken.

  • Gemeentearchief Hamme, "Ommelooper ende terrier ofte land ende caerteboek der prochie van Moeseke" (1772-1782), Rijksarchief Gent, Fonds kaarten en plans, nr. 486.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Brouwerijgebouw

  • Omvat
    Brouwershuis

  • Omvat
    de Villa

  • Omvat
    Hoekhuis met gevelkapelletje

  • Is deel van
    Moerzeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bosstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12556 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.