Dijkstraat

Beschrijving

Straat lopende langs de Schelde in het zuidoostelijk gedeelte van de gemeente, grenzend aan Berlare, Appels en Grembergen, in de wijk gekend als "Zele-Dijk". Onderdeel van de vroegere heirweg van Gent naar Dendermonde. Reeds in de 18de eeuw economisch belangrijk centrum met loskaaien, scheepsbouwers, en dergelijke en deels eigendom van de Abdij van Baudelo. Handels- en industriële activiteit sterk ontwikkeld tijdens het tweede en derde kwart van de 19de eeuw gepaard gaand met een verhoogde bouwactiviteit hoofdzakelijk geconcentreerd aan het kruispunt Dijkstraat en Pieter Gorusstraat. Eertijds ook bebouwing op de Scheldedijk, afgebroken bij dijkverhogingen in het kader van het Sigmaplan vanaf 1979-1980 waardoor het uitzicht grondig veranderde.