Heikant

Beschrijving

Hoofdstraat gelegen in het gelijknamig landelijk gehucht in de westelijke hoek van de gemeente begrensd door de buurgemeenten Overmere (Berlare) en Lokeren. Belangrijkste gebouwen, waaronder de parochiekerk en de pastorie, bevinden zich in deze straat. Een groot aantal wegkapellen situeren zich op de Heikant en de Bos, waarvan reeds vier in deze straat. De oudste kapel, de Onze-Lieve--Vrouw ter Nood Gods, klimt op tot 1824. De jongste bedeplaats, de Heilige Gerarduskapel op de splitsing met de Eekstraat tussen Heikant nummers 68 en 70, dateert van 1945 en werd ingebouwd in een elektriciteitscabine door toedoen van de familie Frans Heirman-Wauters. De vroegere Heikant- of Laureysmolen van het gehucht op de grens met Overmere (Berlare), is inmiddels verdwenen. De molensite bevond zich ter hoogte van het jongere maaldershuis met mechanische maalderij Laureys (zie Molenstraat nummer 89 / hoek Kromme Heistraat).

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena