Burgemeester Lemmensstraat

Beschrijving

Volgens het landboek van Moerzeke (1772-1782) toen de Bockmeulenstraat genaamd en van de "Plaetse" of Dorp naar de Bootdijk leidend, nadien Kerkstraat geheten. De vroegere staatbenaming verwees naar de oude herberg die volgens het landboek van Moerzeke gelegen was op het hoekperceel (nummer 71) met Bloemenstraat. Huidige straatnaam ontleend aan de laatste burgemeester Gilbert Lemmens (van 1947 tot 1976) van het niet gefusioneerde Moerzeke. Oude hoofdstraat in de dorpskern die vanuit de noordoostelijke hoek van het dorpsplein met parochiekerk noordwaarts loopt tot Kleinbroekstraat, weergegeven op de figuratieve kaart van Moerzeke van 1571 door P. de Buck en F. Horenbault met bebouwing aan weerszij van de straat. Sinds de 19de eeuw overwegend aaneengesloten rijbebouwing met veeleer grote burgerhuizen en enkele herenhuizen. Voorheen waren aan de straat twee brouwerijen gevestigd. Nog enige lage, veelal aangepaste of sterk vernieuwde dorpswoningen die een oude kleinere bouwschaal illustreren (zoals nummers 8-10, nummer 24). Ook nog een paar binnen de dorpskern gelegen overgebleven voormalige hoeves met losse bestanddelen, restanten van typisch agrarische bebouwing die voorheen ook binnen de dorpskern vertegenwoordigd was.

• Rijksarchief Gent, Fonds kaarten en plans, nr. 486.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena