Killestraat

Beschrijving

Voorheen Kaaiweg geheten. Oud straattracé vanaf de Schelde, tussen de Aubroekpolder en de afgesneden oude Scheldemeander van de Roggeman, richting dorpsplein van Moerzeke leidend tot de huidige Kasteellaan. Aanvangend bij een kaai aan nog bestaande kil of inham met oude aanlegplaats, in het landboek van Moerzeke van 1772-1782 aangeduid als "caeye" naast "moessche kille"; ook op oudere kaarten al aangeduide kille. In de eerste helft van de 19de eeuw ontstond hier enige industriële activiteit. Aan de zuidelijke straatzijde bevond zich voor 1844 een stenen oliewindmolen bijgenaamd "het stampkot" waar door het pletten van lijnzaad olie werd geproduceerd. De constructie werd in 1844 gewijzigd tot een woning. Aan de gemeentekaai naast de Schelde-oever kwamen naast magazijnen en beerputten een zoutziederij en oliefabriek tot stand. Van laatst genoemd bedrijf bleven fabrieksgebouwen bewaard (zie nummers 4, 6).

• Gemeentearchief Hamme, "Ommelooper ende terrier ofte land ende caerteboek der prochie van Moeseke" (1772-1782).
  • Prentkaartencollectie familie D'Hollander, Moerzeke.
  • Rijksarchief Gent, Fonds kaarten en plans, nr. 485.
  • Curieuze en andere dingen over Moerzeke, Moerzeke, 1998, p. 60.
  • DE VRIENDT M., Bijdragen tot de geschiedenis van de Polders en Wateringen in Hamme, in Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, V, 1997, p. 12-14.
  • HEUVICK A.P. - LAGET W., Van Murceke tot Moerzeke, Moerzeke, 1994, p.87-89.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, Eerste aflevering de arrondissementen Aalst en Dendermonde, in Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen 1960, Gent, 1962, p. 146.
  • Moerzeke en Kastel. Een kijk in het verleden aan de hand van oude foto’s en prentkaarten, Moerzeke, s.d., p. 50-57.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena