Koningsplein

Beschrijving

Centraal beboomd plein tussen de Roggemanstraat en Molenstraat in het westen van de dorpskern. Noordzijde aanliggend tegen de oude wegverbinding en –splitsing van Moerzeke naar Hamme via de vroegere Moes(ch)estraat (nu Donklaan), en van Moerzeke via Grembergen naar Dendermonde, op Moerzeke gevormd door de Hebbestraat en Molenstraat en teruggaand op de vroegere "Vercortynghe dijk". Het huidige plein is een oude windmolensite, namelijk van de Banmolen van Moerzeke, een houten staakmolen op molenberg al weergegeven op de kaart van Moerzeke van 1571 door P. de Buck en F. Horenbault (zie ook Molenstraat). De molen stond ingeplant op een veel groter driehoekig plein, het vroegere Molenplein waarvan het huidige Koningsplein de overblijvende westelijke rest vormt. Nadat de vervallen houten staakmolen en hoge molenberg eind jaren 1920 volledig verdwenen waren werd omstreeks 1930 het Koningsplein afgelijnd met de bouw van een rij woningen in seriebouw (nummers 2 ,3, 4, 5) aan de oostzijde, tegenover een in 1929 (volgens kadastergegevens) vernieuwde rij huizen (nummers 16, 17, 18, 19) met een traditioneler voorkomen.

• Rijksarchief Gent, Fonds kaarten en plans, nr. 486.
  • Moerzeke en Kastel. Een kijk in het verleden aan de hand van oude foto’s en prentkaarten, Moerzeke, s.d., p. 25-31.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena