Molenstraat

Beschrijving

Eén van de oude hoofdstraten in de kern van Moerzeke, namelijk van het dorpsplein westwaarts leidend tot Koningsplein. Onderdeel van een belangrijke wegverbinding van Moerzeke naar Dendermonde via Grembergen. De straat verbreedt vanouds op het einde en vormde daar voorheen een groot driehoekige plein dat slechts voor de helft bewaard bleef (zie Koningsplein). Het betrof het vroegere Molenplein, een oude windmolensite waarop zich vroeger een houten windmolen bevond (zie Molenstraat nummer 17). Nadat de vervallen houten staakmolen en hoge molenberg eind jaren 1920 volledig verdwenen waren werd het voorste deel van het Molenplein vanaf omstreeks 1930 in bouwpercelen opgedeeld en bebouwd.

• Rijksarchief Gent, Fonds kaarten en plans, nr. 486.
  • Moerzeke en Kastel. Een kijk in het verleden aan de hand van oude foto’s en prentkaarten, Moerzeke, s.d., p. 25-28, 31.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena