Geografisch thema

Molenstraat

ID
12580
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12580

Beschrijving

Eén van de oude hoofdstraten in de kern van Moerzeke, namelijk van het dorpsplein westwaarts leidend tot Koningsplein. Onderdeel van een belangrijke wegverbinding van Moerzeke naar Dendermonde via Grembergen. De straat verbreedt vanouds op het einde en vormde daar voorheen een groot driehoekige plein dat slechts voor de helft bewaard bleef (zie Koningsplein). Het betrof het vroegere Molenplein, een oude windmolensite waarop zich vroeger een houten windmolen bevond (zie Molenstraat nummer 17). Nadat de vervallen houten staakmolen en hoge molenberg eind jaren 1920 volledig verdwenen waren werd het voorste deel van het Molenplein vanaf omstreeks 1930 in bouwpercelen opgedeeld en bebouwd.

 • Rijksarchief Gent, Fonds kaarten en plans, nr. 486.
 • Moerzeke en Kastel. Een kijk in het verleden aan de hand van oude foto’s en prentkaarten, Moerzeke, s.d., p. 25-28, 31.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Klooster van de zusters Heilige Vincentius a Paulo en museum Priester Edward Poppe

 • Omvat
  Molenaarswoning en mechanische maalderij

 • Is deel van
  Moerzeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12580 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.