Onderdeel van de oude weg van Moerzeke kerk naar die van Hamme. Het gedeelte van dit wegtracé tussen het vroegere Molenplein (aan de huidige Molenstraat en Koningsplein) en het Schipperskapelleken heette vroeger Loo(en) Straete en voorbij de kapel Moes(ch)estraat (nog deels Moerzekestraat geheten op Hamme). Het einde van de huidige straat bij de Schipperskapel loopt nu uit in een veldweg. Huidige straatnaam verwijzend naar de in 1999 zalig verklaarde priester Edward Poppe (1890-1924). Hij verbleef als rector en tot zijn overlijden in het klooster van de zusters van Sint-Vincentius à Paulo (zie Molenstraat nummer 7) en verkreeg vooral bekendheid als promotor van de Eucharistische Kruistocht. Na zijn overlijden kende, naast zijn graf bij de kerk van Moerzeke en de latere Priester Poppekapel (zie Kasteelstraat nummer 3), ook de Schipperskapel een grote toeloop van bedevaarders en priester Poppevereerders.
Gemeentearchief Hamme, "Ommelooper & terrier ofte land & caerteboek der prochie van Moeseke" (1772-1782).
Rijksarchief Gent, Fonds kaarten en plans, nr. 486.
VAN RIET P., Kastel in de Kering. Kerk en kerkelijk leven, s.l., 2002, p. 66.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Priester Edward Poppestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12581 (geraadpleegd op ).