Sint-Martensommegangstraat

Beschrijving

Oud straattracé in de gelijknamige zeer oude woonwijk ten noorden van het dorpsplein van Moerzeke, onderdeel van wegverbinding tussen Moerzeke en Hamme. Vanuit de noordoostelijke hoek van Dorp noordwaarts leidend en op het einde aansluiting gevend met de Boonstraat en Hammestraat. De benaming verwijst naar de eeuwenoude ommegang langs deze straat ter ere van de Heilige Martinus, tevens patroon van de parochiekerk van ommegang. Aan deze ommegang stond een in oorsprong eveneens oud Sint-Martenskapelletje bij de hoek met huidige Bloemenstraat, dat echter in een recente periode vervangen werd (zie straatnota Bloemenstraat). Op de kaart van Moerzeke van 1571 door P. de Buck en F. Horenbault staat tussen het kapelletje en de Boonstraat de naam Pape straat aangegeven, wellicht een verwijzing naar de oude pastorie of priesteragie van Moerzeke die zich tot 1628 bevond ter hoogte van nummer 33 op ongeveer 500 meter verwijderd van de huidige kerk. In 1628 werd de oude pastorie door de parochie priesters verlaten en vond de pastoor huisvesting in een woning dichter bij de kerk aan het kerkplein (zie Dorp nummer 22). Melding van de vondst in de straat van Romeins puin bij de graafwerken voor de bouw van een nieuwe gemeenteschool (zie Vredestraat nummer 1).

• Gemeentearchief Hamme, "Ommelooper ende terrier ofte land ende caerteboek der prochie van Moeseke" (1772-1782).
  • Rijksarchief Gent, Fonds kaarten en plans, nr. 486.
  • JANSSENS DE VAREBEKE A. - DE SMET P., De Sint-Martinuskerk van Moerzeke, Moerzeke, 1971, p 6-7, 44-45.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena