Aubroeckstraat

Beschrijving

Oud wegtracé dat in het verlengde van de Kasteellaan (vroeger ook Aubroekstraat geheten), het dorpsplein van Moerzeke verbindt met de woonkern van het zuidelijk gelegen gehucht Kastel. Straatbenaming verwijzend naar de gelijknamige polder Aubroek, hier ontstaan bij de indijkingen die in de periode eind 13de 14de eeuw plaats vonden tussen de Schelde en de Gau Dijk. Belangrijkste verkeersverbinding tussen Moerzeke centrum en Kastel en met daar gelegen Scheldeveer Baasrode-Kastel dat al in de 1296 vermeld werd.

• DE VRIENDT M., Bijdragen tot de geschiedenis van de Polders en Wateringen in Hamme, in Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, V, 1997, p. 16.
  • DE VRIENDT M., De Cramp en de Scheldeveren in Kastel (Hamme), Grembergen, 1989, p. 10-11.
  • VAN RIET P., Gastelle in de schoot van de Schelde. Geschiedenis van Moerzeke-Kastel tot aan de Franse Overheersing, Hamme, 1994, p. 46, 54-55.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena