Baasrodeveerstraat

Beschrijving

Hoofdstraat binnen het gehucht Kastel. Vanaf de Vrijboomstraat, in aansluiting met de middeleeuwse verbindingsweg tussen Moerzeke en Kastel, vanuit de kern van het gehucht Kastel zuidwaarts wegleidend tot de Schelde met overzet naar Baasrode, één van de drie nog bestaande Scheldeveren op Kastel. Het Baasrodeveer dat niet het eerste Scheldeveer van Kastel zou geweest zijn, wordt al in een document van 1296 vermeld. Gelegen tegenover de kade bij de kerk van Baasrode bezat het destijds belang als aanknopingsplaats bij de weg naar Dendermonde. Het oude wegtracé van de Baasrodeveerstraat en de aanlegplaats van het veer op Kastel aan "De kille voor Baesrode" tegenover Baasrodekerk zijn duidelijk voorgesteld op de kaart van Moerzeke van 1571 door P. de Buck en F. Horenbault. Het huidige fiets- en voetveer van Moerzeke (Kastel) - Baasrode is van in 1956 uitgerust met een motorboot. De L-vormige vaste afhellende veerbrug op Kastel werd gerenoveerd met ijzeren leuningen en brugdek en bestaat nu slechts gedeeltelijk meer uit een houten constructie. Het vroegere bijhorende veerhuis naast de oever is verdwenen.

Aan of vlakbij het gedeelte van de Baasrodeveerstraat ten westen van de Ripipiaberg, kwamen met de oprichting van een parochie (1876) in Kastel een aantal gebouwen tot stand die hier het centrumkarakter van het gehucht bevestigen. Na de bouw van een pastorie (zie nummer 6) en de nieuw opgerichte Sint-Jozefparochie en de dorpskerk, in de nabijheid van een reeds bestaand gemeenteschooltje, volgde later de oprichting van een klooster met parochieschooltje aan het kerkpleintje (zie Ganzenberg).

• Rijksarchief Gent, Fonds kaarten en plans, nr. 486.
  • DE VRIENDT M., De Cramp en de Scheldeveren in Kastel (Hamme), Grembergen, 1989, p. 10-11.
  • Moerzeke en Kastel. Een kijk in het verleden aan de hand van oude foto’s en prentkaarten, Moerzeke, s.d., p. 66-67.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena