Bloemenstraat

Beschrijving

Oud straattracé op het hoger gelegen noordelijk deel van de dorpskern van Moerbeke voorkwam tussen de vroegere Kerkstraat (nu Burgemeester Lemmensstraat) en de Hammestraat, voorheen een onderdeel van de in oorsprong oude Sint-Martensommegangstraat. Aansluitend bij wat als de oudste wijk van de dorpskern wordt aanzien waar al in de middeleeuwen bewoning voorkwam. Op de kaart van Moerzeke van 1571 is aan weerszij van de straat bebouwing weergegeven. De straat maakte tevens deel uit van het traject van de Sint-Maartensommegang. Volgens het landboek van Moerzeke (1772-1782) stond nabij de hoek van de huidige Bloemenstraat met Hammestraat en Sint-Martens-Ommegangstraat een wegkapel toegewijd aan Sint-Maartens, tevens patroon van de parochie Moerzeke. De oude Sint-Maartenskapel zou naar verluidt omstreeks de jaren 1970 vervangen zijn door de huidige Sint Maartenskapel (bij Bloemenstraat nummer 1)en daarbij een weinig verplaatst. Geel en groengeschilderde wegkapel van gecementeerde baksteenbouw. Voorstelling van Sint-Martinus in keramisch reliëf boven de brede open toegang onder het overstekende dak.

• Gemeentearchief Hamme, "Ommelooper ende terrier ofte land ende caerteboek der prochie van Moeseke" (1772-1782).
  • Rijksarchief Gent, Fonds kaarten en plans, nr. 486.
  • VAN BOSSCHE A., Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 2002, p. 10.