Kouterstraat

Beschrijving

Belangrijke westelijke invalsweg in het centrum, in het verlengde van de Gentsesteenweg en via Oudburgstraat en Cesar Meeusstraat leidende naar de Markt. Ter hoogte van het Julie Billiartplein en Koevliet, de nieuwe Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeënkerk op de voormalige site van het hospitaal, annex wezen- en ouderlingengesticht (zie straatinleiding Koevliet en Julie Billiartplein). Ten westen van de bij K.B. van 30.12.1960 beschermde Kouterkapel en het bij M.B. van 03.03.1998 beschermde Kapelhof en kloosterkapel van het Onze-Lieve-Vrouw Instituut. Straat voorheen met belangrijke industriële activiteiten, zoals onder meer de gekende weverij "Goossens Gebroeders", kleinschalig begonnen in 1828 en overgebracht naar het Industriepark in 1970. Ook vestigingsplaats van Brouwerij "Den Biekorf", in 1852 gebouwd door het echtpaar Van Cauteren-Mesch en uitgebouwd tot de derde grootste brouwerij van Zele. Via huwelijk vervolgens in handen van familie Hector De Bus - Van Cauteren, en in het begin van de 20ste eeuw opgekocht door Joseph De Potter. Buiten gebruik gesteld in 1928. Bedrijfsgebouwen en brouwershuis vanaf de jaren 1964 verdwenen voor de aanleg van de Zuidlaan en de bouw van appartementen en woningen.