Geografisch thema

Dr. H. Folletlaan

ID
12592
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12592

Beschrijving

Rechte, dalende en beboomde straat tussen de Steenweg op Merchtem (kerkplein) en de Kaasmarkt -aangelegd circa 1938- waarna de straat afbuigt tot aan de Steenweg op Brussel. Genaamd naar dokter Hilaire Follet, burgemeester van Wemmel tijdens het interbellum. Oorspronkelijk privé-dreef van de heren van Wemmel tussen de kerk en de baan naar Brussel verticaal door hun kasteeldomein. Het stukje dreef tussen de kerk en het kasteel werd pas in 1677 aangelegd; volgens archiefgegevens doorheen het "pastoorsgoed".

De rustige straat wordt aan de oostzijde gedomineerd door de ommuurde pastorie (nr. 24) en het tot gemeentehuis omgevormde kasteel (nr. 28) met omringend gemeentepark. Het park loopt gedeeltelijk door aan de overzijde van de straat. Het zuidelijke deel van de straat wordt gekenmerkt door banale rijwoningen vanaf de jaren 1930.

 • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Wemmel: 1938/9.

 • DESSAER R., Geschiedenis van Wemmel, Anderlecht-Brussel, 1945, p. 47.
 • GRAUWEN W.M., De omgeving van de Pastorie en de Kerk van Wemmel. Het Speikerweitje en de tiendenschuur in 1677, in Wamblinus, jrg. 3, nr. 1, Wemmel, 1975, p. 10-11.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van KENNES H. & STEYAERT R. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Wemmel, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB10, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Kasteeldomein Wemmel

 • Omvat
  Oorlogsmonument Het Kind

 • Omvat
  Tuin van de Pastorie van de Sint-Servatiusparochie

 • Is deel van
  Wemmel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dr. H. Folletlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/12592 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.