Dr. H. Folletlaan

Beschrijving

Rechte, dalende en beboomde straat tussen de Steenweg op Merchtem (kerkplein) en de Kaasmarkt -aangelegd circa 1938- waarna de straat afbuigt tot aan de Steenweg op Brussel. Genaamd naar dokter Hilaire Follet, burgemeester van Wemmel tijdens het interbellum. Oorspronkelijk privé-dreef van de heren van Wemmel tussen de kerk en de baan naar Brussel verticaal door hun kasteeldomein. Het stukje dreef tussen de kerk en het kasteel werd pas in 1677 aangelegd; volgens archiefgegevens doorheen het "pastoorsgoed".

De rustige straat wordt aan de oostzijde gedomineerd door de ommuurde pastorie (nr. 24) en het tot gemeentehuis omgevormde kasteel (nr. 28) met omringend gemeentepark. Het park loopt gedeeltelijk door aan de overzijde van de straat. Het zuidelijke deel van de straat wordt gekenmerkt door banale rijwoningen vanaf de jaren 1930.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Wemmel: 1938/9.

• DESSAER R., Geschiedenis van Wemmel, Anderlecht-Brussel, 1945, p. 47.
  • GRAUWEN W.M., De omgeving van de Pastorie en de Kerk van Wemmel. Het Speikerweitje en de tiendenschuur in 1677, in Wamblinus, jrg. 3, nr. 1, Wemmel, 1975, p. 10-11.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn