Geografisch thema

Steenweg op Merchtem

ID
12596
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12596

Beschrijving

Noordelijke uitvalsweg met een bochtig tracé. De straat ligt in het verlengde van de Steenweg op Brussel en buigt ten zuid-zuidwesten rond de kerk richting noordelijke gemeentegrens (Merchten-Hamme).

Deel van de quasi verticale, historische baan van Brussel naar Merchtem, waarvan het oorspronkelijke traject via de huidige Steenweg op Brussel-Kaasmarkt-Windberg en Steenweg op Merchtem, ten westen van de dorpskom, verliep. Na de uitbouw van de kasteelsite met bijhorende banwatermolen en banbrouwerij annex herberg aan de oostelijke rand van het domein, verlegde de weg zich in de middeleeuwen als een oostelijke uitstulping rond het kasteeldomein, om via het kerkplein ter hoogte van de noordelijke dorpsgrens weer aansluiting te vinden op het oorspronkelijke traject. In het eerste kwart van de 19de eeuw aangelegd als Provinciale Steenweg waarbij in 1827 het stuk tussen de abdij van Dielegem en de kerk van Wemmel werd gekasseid, in 1833 het deel tot aan de noordelijke gemeentegrens en in 1837 tot Merchtem.

 • BUELENS V., De eerste tram, in Wamblinis, jrg. 4, nr. 1, Wemmel, 1976, p. 1.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van KENNES H. & STEYAERT R. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Wemmel, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB10, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning gedateerd 1847 met ommuurde tuin

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Neoclassicistische herberg

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Servatius

 • Is deel van
  Wemmel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Steenweg op Merchtem [online], https://id.erfgoed.net/themas/12596 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.