Bloemgatstraat

Beschrijving

Lange landelijke weg met gebogen verloop vanaf de Provinciaal Domeinstraat ten noorden tot de Grote Roeselarestraat ten zuiden; vormt de westgrens van de gemeente met bebouwing aan de westzijde gelegen op het grondgebied van de gemeente Ardooie.

Straat genoemd naar de wijk "het Blomgadt", gelegen aan de grens met Ardooie met oudste vermelding in 1640. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 onbebouwd tracé van de weg weergegeven doorheen het "Ardoyeveldt". Dit veld- of wastinegebied met heide, kreupelhout of moeras is tot in de tweede helft van de 18de eeuw buiten het eigenlijke landbouwareaal gelegen en begrensd door oude loofbossen, onder meer het bosgebied gelinkt aan de baronie van Ingelmunster. Als onbewoond 'eiland' is dit veldgebied geruime tijd ingeschakeld voor beweiding van het vee van omwonenden en later productief bebost, vaak met naaldhout, de zogenaamd "Veldbossen", weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).

In dit veld zijn verschillende vijvers gelegen, waarvan de meeste drooggelegd worden door de Gentse baron Theodoor de Jonghe, die in 1773 de heerlijkheid Ardooie en het omgevende veld koopt en er in 1780-1781 een kasteel laat optrekken, dat later nog verbouwd wordt. Eén van deze vijvers is de "Blo(e)mgatvijver", gelegen aan de zuidoostzijde van de straat en omschreven in het landboek van 1654-1656 als "vyvere ghenaempt den blomgat vyvere wesende een dryehouckte partye door welcke vyvere dese prochie van meulebeke is scheeden". Tevens gelijknamige herberg gelegen aan de zuidoostzijde van de straat, vermeld op de kaart bij het landboek en op de Ferrariskaart als "Blomgat Cabaret". Circa 1846 wordt aan de noordzijde van de straat herberg "De Snippe" uitgebaat die wellicht nog tijdens de 19de eeuw wordt gesloten.

Op de Atlas der Buurtwegen (1846) huidige benaming van de weg, ook omschreven als "weg van d' herberg genaemd de Snippe naer de plaets genaemd Bloemgat, gemeente Meulebeke en Ardoye grondschydende".

Aan de noordoostzijde van de straat wordt in de jaren 1940 de begraafplaats behorend bij de Sint-Antoniusparochie of de wijk 't Veld aangelegd (zie zonder nummer).

Een deel van de straat en de bebouwing erlangs is opgenomen in een relictzone in de Landschapsatlas, met name als onderdeel van het Ardooieveld dat zich grotendeels uitstrekt op het grondgebied van Ardooie, maar in oorsprong ook uitlopers kent tot Meulebeke en Ingelmunster.

Beperkte bebouwing op het grondgebied van Meulebeke. Behouden landelijk karakter met enkele 20ste-eeuwse hoeves met losstaande bestanddelen, aangevuld met vrijstaande eengezinswoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Nummer 3, hoeve daterend uit circa het tweede kwart van de 20ste eeuw. Erftoegang gemarkeerd door roodbakstenen pijlers, waartussen buisleuninghek met ingewerkt motief van uitstralende zon; deels verhard erf met bomen en grasperk.

Eenlagig woonhuis onder zadeldak (mechanische pannen) met roodbakstenen parement, gecementeerde plint en muuropeningen onder latei; deur onder rechte luifel waarboven rechthoekige nis met buste van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

Evenwijdige, achterliggende schuur in betonsteen onder zadeldak (golfplaten); metalen schuifpoorten, links bovenaan voorzien van kleine beeldnis met roodbakstenen omlijsting en kruis.

Nummer 2, hoeve met erftoegang via witgeschilderde betonnen pijlers en ijzeren hek, interbellumwoonhuis en - onder meer recentere - bijgebouwen aan zuidzijde van het erf.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg - Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
  • BAERT G., Van aubergien, lantsherberghskens en brandewijnhuysen te Meulebeke, in De Roede van Tielt, jg. 18, nummer 4, 1987, p. 103.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel II, Brugge, 1921, kolom 169-170.
  • MAES F., Toponymie van Meulebeke t.e.m. 1700, onuitgegeven licentiaatverhandeling, Universiteit Gent, 1998-1999, p. 8, 102.
  • VANNESTE H., Meulebeke, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 83-84.

Auteurs: Callaert, Gonda