Landelijke weg in het gehucht Marialoop met kronkelend verloop vanaf de Vijfstraat ten noordwesten tot de Marialoopsteenweg ten zuidoosten; aan noordoostzijde uitlopend in erfoprit net over de gemeentegrens op het grondgebied van Tielt.
Op een kaart in het landboek van 1654-1656 gedeeltelijke weergave van de weg; het huidige oostelijke deel vormt in die periode de grens met Tielt. Verspreide landelijke bebouwing, onder meer omwalde hoeve aan de zuidoostzijde van de weg; aan de westzijde van de weg groot bebost gebied gevormd door "Den Isegembusch", "Den Dervichtenbusch" en "Het Poelvelt"; het stuk grond tussen de weg en de kapel van Marialoop staat gekend als het "Galghestick".
Op 6 juli 1732 wordt langs deze weg de Meulebeekse baljuw Emmanuel De Ronghe doodgeschoten, die zijn naamt verleent aan de straat.
Op de Atlas der Buurtwegen (1846) reeds met doorlopend tracé en huidige benaming, omschreven als "voetweg van den weg genaemd Vijfstraet naer den genen Akkerstraet weerschenden het zogenaemde Drongensveld ende Marialoop bosschen".
Bij de bevrijding in 1918 wordt er langs de Drongensveldweg fel gevochten tussen de terugtrekkende Duitse militairen en de aanrukkende Franse troepen.
In het begin van de 20ste eeuw wordt in de straat herberg "De Arend" uitgebaat, gesloten vóór de Tweede Wereldoorlog. Bewaard landelijk karakter met omgevende weilanden, akkergronden en verspreide hoeves met losstaande bestanddelen. Nummer 8, hoeve met erftoegang gemarkeerd door betonnen pijlers en ijzeren hek; nieuw woonhuis, haaks schuurstalgebouw daterend uit het interbellum en recente loods. Nummer 10, verbouwde hoeve met heraangelegd erf.
Verder aangevuld door enkele vrijstaande woonhuizen daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw.
Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
Meulebeke
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drongensveldweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/12617 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.