Korte verbindingsstraat met gebogen tracé tussen de Karel van Manderstraat ten westen en de Rijselstraat ten oosten. Onbebouwd tracé reeds weergegeven op een kaart bij het landboek van 1654-1656, aan oostzijde nog doorlopend tot aan de huidige Oude Gentstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) "voetweg van het huys Deponten naer de zoo genaemde Lappers" of "Lapperweg" genoemd, naar het gelijknamige gehucht nabij de Oude Gentstraat en dito beek, die aan de zuidzijde van de straat loopt.
In de 20ste eeuw wordt in de straat herberg "'t Brouwerijtje" uitgebaat, gesloten in het derde kwart van de 20ste eeuw. In 2004 wordt een woning met bijgebouw gesloopt om plaats te maken voor de uitbreiding van het "Ontmoetingscentrum Vondel" met een polyvalente zaal (zie Karel van Manderstraat nummer 26).
Woonfunctie. Onderbroken rijbebouwing voornamelijk daterend uit het interbellum. Nummer 4, gerenoveerde eenlagige werkmanswoning onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); dubbelhuis met verankerd bakstenen parement, segmentboogopeningen met schuiframen en gecementeerde en van schijnvoegen voorziene zijgevel. Nummers 3-5, half vrijstaande woonhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, respectievelijk gebouwd in 1929 en 1933; nummer 3 gerenoveerd; nummer 5 met roodbakstenen lijstgevel en gebruik van gele baksteen voor banden en strekstenen van getoogde muuropeningen. Tevens enkele garagegebouwen en betonnen tuinmuur langs de straat.
Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)