Fabriekstraat

Beschrijving

Rechte, doodlopende straat aan de zuidoostzijde van de Pittemstraat, ten noorden van en evenwijdig met de opgeheven spoorlijn Tielt - Ingelmunster. De straatnaam verwijst naar de textielfabriek "La Meulebekoise", een mechanische weverij die in 1905 aan de zuidzijde van de straat wordt opgericht op een terrein dat doorloopt tot aan de spoorlijn, later herbestemd en afgebroken in het laatste kwart van de 20ste eeuw (zie Pittemstraat).

Woonfunctie beperkt tot noordzijde van de straat, met typerende eenheidsbebouwing van aaneengesloten voormalige weverswoningen die de Meulebeekse fabrikant Désiré Carette samen met zijn schoonvader Dobbels in 1866-1868 laat optrekken, later benut als woning voor de stukwerkers van de fabriek "La Meulebekoise". Deze huizenrij is in de volksmond ook gekend als "De Piete".

Zuidzijde van de straat afgezoomd door jonge bomen, waarachter terrein met grootschalig roodbakstenen bedrijfsgebouw onder gekoppelde zadeldaken (golfplaten), behorend bij het bedrijf "Algemene Ondernemingen Chris Vuylsteke" dat net ten zuiden van de voormalige spoorlijn gelegen is met toegang vanuit de Pittemstraat.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1866/13, 1867/7, 1868/4, 1936/16.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikels 1243, 2424, 4009.
  • BAERT, G., Tentoonstelling Meulebeke textielgemeente, brochure, Meulebeke, 1989, p. 40-42.

Auteurs: Callaert, Gonda