Godshuisstraat

Beschrijving

Korte verbindingsweg tussen de Gentstraat ten zuidwesten en de Oude Gentstraat ten noordoosten. Tracé van de weg reeds weergegeven op een kaart bij het landboek van 1654-1656. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) reeds gekend onder de huidige benaming, als verwijzing naar het hospitaal dat op initiatief van pastoor Joannes Petrus Platteau in de jaren 1820 wordt opgericht en in welke richting de straat loopt (zie Bonestraat).

Vormt samen met de - nieuw aangelegde - Vredestraat een verkaveling die in 1976 door de N.V. Patria gerealiseerd wordt. Doorsnee-eenheidsbebouwing bestaande uit enkelhuizen van twee bouwlagen onder zadeldak met al dan niet verharde voortuintjes, aangevuld met losstaande of gekoppelde eengezinswoningen daterend uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1976/17, 1977/37.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikel 3260.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel IV, Brugge, 1924, kolom 742.

Auteurs: Callaert, Gonda