Groenstraat

Beschrijving

Oost-west verlopende, landelijke verbindingsweg tussen de Tieltstraat ten westen en de Vijfstraat ten oosten. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 weergave van het tracé van de "straete voor Jan Boonens" met weilanden, enkele hoeves aan de noordzijde en thans verdwenen tweede verbinding met de Tieltstraat door kort haaks tracé.

Op een kaart in een renteboek van de heerlijkheid "Croovelt" van 1762 wordt langsheen de zuidzijde van de "straete uyt de Thieltstraete naer de Vijfstraete" bijkomende kleinschalige landelijke bebouwing weergegeven. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de haakse verbinding naar de Tieltstraat reeds opgeheven.

De huidige straatnaam komt reeds voor op de Atlas der Buurtwegen (1846), ook omschreven als "weg van degenen genaemd Thieltstraet tot in degenen genaemd Vijfstraet voorbij d' hoeve Boone".

Voornamelijk agrarische functie. Verspreide hoevebebouwing met losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, waarvan enkele op een oudere site gelegen zijn, zie weergave van het erf met losstaande volumes in het landboek van 1654-1656. Nummer 1, voormalige hoeve thans in verbouwing; resterend haaks, witgekalkt woonhuis met aanpalend stalgedeelte en witgekalkte bakstenen erfpijler met getrapte bekroning en aanpalende Onze-Lieve-Vrouwekapel (zie zonder nummer); afgebroken bijgebouw aan de noordzijde en bakhuis aan de straat. Nummer 17, hoeve met erftoegang via ijzeren hek tussen witgeschilderde betonnen pijlers; heraangelegd, omhaagd en deels verhard erf met witgekalkte en verankerde bakstenen bestanddelen. Aan noordzijde, woonhuis met vernieuwde erfgevel en vlechtingen in westzijgevel; aan oostzijde, haakse schuurstalvleugel met dakoverstek op houten kardoezen en deels gewijzigde muuropeningen. Overhoeks geplaatst bakhuis in zuidwestelijke hoek en hondenhok aan zuidoostzijde.

Overige hoeves voornamelijk daterend uit de 19de en de 20ste eeuw. Nummer 2, hoeve waarvan het woonhuis met aanpalend bakhuis in 1878 wordt omgebouwd tot een tweewoonst, in 1935 verenigd tot één woonhuis met nieuw bijgebouw aan oostzijde; de hoevegebouwen worden later nog aangepast, zie jaartal "1952" in zijgevel van het woonhuis. Aan noordzijde, eenlagig woonhuis met gecementeerd parement voorzien van imitatiebanden en sieromlijstingen van rechthoekige muuropeningen; gecementeerde waterpomp tegen erfgevel en nieuw betegelde stoep. Achterliggende bakstenen bijgebouwen met onder meer muuropeningen onder betonnen latei. Nummer 5, hoeve met twee parallelle gebouwen, waartussen erf met grasveld; gecementeerd en witgeschilderd woonhuis en witgekalkt stalgebouw aan de straat, laatstgenoemde met gepekte plint, overkragende, meerledige baksteenfries en aanbouw onder lessenaarsdak (golfplaten).

• Rijksarchief Kortrijk, Kerkarchief Meulebeke, nummer 51 : Renteboek van heerlijkheid Croovelt door P.J Vermeulen, 1762.
  • BAERT G., Van aubergien, lantsherberghskens en brandewijnhuysen te Meulebeke, in De Roede van Tielt, jg. 18, nummer 4, 1987, p. 94.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel IV, Brugge, 1924, kolom 1022.

Auteurs: Callaert, Gonda