Heirentstraat

Beschrijving

Straat gelegen in de oosthoek van de gemeente, vanaf de Buysveldstraat met kronkelend verloop oostwaarts doorlopend tot aan de grens met Oostrozebeke en Tielt, alwaar respectievelijk uitkomend op de Beukstraat en Roosbeekdreef.

In de middeleeuwen is aan de noordoostzijde van de huidige Steenovenstraat de vierschaar van de heerlijkheid Buysvelde gelegen (zie Buysveldstraat). Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 wordt het tracé van de "straete vande Herrent Meulene naer den Abeelboom" weergegeven met verspreide landelijke bebouwing en de "Herentkouter" aan de zuidzijde, een vermoedelijk door haagbeuk omgeven akkerland ("hirn-" = hagebeuk; "-ôthu" = collectief, bv. kouter), waarnaar de straat en de Herentmolen ten zuidwesten ervan (zie Gentstraat nummer 307) genoemd zijn. Volgens sommige bronnen verwijst de benaming evenwel naar de eigenaar, met name de heer van Meulebeke.

Op de Atlas der Buurtwegen (1846) is de "weg van aen den molen genaemd Heirent naer den weg gezegd St Amandstraet, voorbij d' hoeve Scherpereel" reeds gekend onder de huidige benaming.

In 1937 bouwt men langs de weg een warmwaterroterij met vlasschuur, naar verluidt de enige warmwaterroterij die in de gemeente wordt opgericht (zie nummer 4).

Landelijke weg waarlangs verspreide 18de-, 19de- en 20ste-eeuwse hoeves met losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, waarvan enkele gelegen zijn op een oudere site die weergegeven wordt in het landboek van 1654-1656 (zie nummer 6). Nummer 2, hoeve met woonhuis gebouwd in 1939, L-vormige achterbouw en omhaagd voortuintje met lage bakstenen ommuring. Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen) met licht verdiepte inkom onder rechte luifel met bovenlicht; nieuw schrijnwerk en dito luiken.

Enkele hoeves hebben een vernieuwd of nieuw woonhuis, onder meer nummers 3, 5; nummer 1 met bewaarde half ondergrondse en begroeide bakstenen aardappelkelder met rondboogingang.

Nummer 8, landarbeidershuisje gebouwd in de jaren 1940; dubbelhuis onder mansardedak (mechanische pannen) met muuropeningen onder betonnen latei; recentere aanbouw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1939/21.
  • MAES F., Toponymie van Meulebeke t.e.m. 1700, onuitgegeven licentiaatverhandeling, Universiteit Gent, 1998-1999, p. 61.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 13.

Auteurs: Callaert, Gonda