Hulsveldedreef

Beschrijving

Landelijke weg tussen het kruispunt Oostrozebekestraat - Paanderstraat ten oosten en de Vuilputstraat ten westen, met centraal deel bestaande uit smalle landwegel. Zogenaamd naar de historische hoeve "Hulsvelde" aan de noordzijde van de weg (zie Vierlindendreef nummer 1) en naar de gelijknamige gilde, één van de oude woonkernen waarin het grondgebied van Meulebeke in de middeleeuwen is ingedeeld.

Gelegen aan de westgrens van de langwerpige, west-oost georiënteerde heuvelrug tussen Hulsvelde en Ketelberg, over het gehucht de Paanders (zie Paanderstraat). Nabij Hulsvelde komen vroegere veldgebieden voor, in oorsprong woeste gronden met heide, kreupelhout of moeras ("Hulsvelde": woeste grond waar hulst voorkomt) die tot in de tweede helft van de 18de eeuw buiten het eigenlijke landbouwareaal gelegen zijn en vaak begrensd worden door oude loofbossen. Als onbewoonde 'eilanden' worden deze veldgebieden geruime tijd ingeschakeld voor beweiding van het vee van omwonenden en later productief bebost, vaak met naaldhout.

Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 weergegeven als de door bomen omzoomde "Dreve van het goet te Hulsvelde", met aan de zuidzijde van de weg enkele hoeves, onder meer het omwalde "Goet ten Driessche" (zie nummer 1) en het akkerland "De Zes Bunderen", en aan de noordzijde een dreef naar het omwalde "Goed te Hulsvelde".

De Ferrariskaart (1770-1778) toont de door bomen omzoomde dreef met langsheen de oostzijde de bosgebieden op de Ketelberg, de haakse, beboomde dreven naar "Cse Thulsvelde" en "Cse ten Driessche", respectievelijk gelegen aan de noord- en zuidzijde van de weg, en het "Cabaret Fort de Cnocke" aan het kruispunt met de huidige Oostrozebekestraat - Paanderstraat.

Op de Atlas der Buurtwegen (1846) "Vierlindenwegel" genoemd of "voetweg van de plaets genaemd Fort naer den weg gezegd Vuylputstraet doorloopende de dreef genaemd Vierlinden".

Op een "Feldpostkarte" van 1915 staat langsheen de beboomde dreef het "Lusthuis Bossuyt" afgebeeld, thans verdwenen. In 1917 stort nabij de wijk Hulsvelde een Brits vliegtuig neer en een jaar later installeren de Duitsers er hun artillerie.

Uit een studie van 1941 met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen blijkt dat in de wijk Hulsvelde de vlasverwerker Victor Baeckelandt gevestigd is, wiens bedrijf vier zwingelmolens telt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden alle beuken van zowel de Hulsveldedreef als van de Vierlindendreef geveld. Landelijke weg waarvan het oostelijke deel over de "Ketelberg" of "'t Hooge" loopt, met hoogste punt aan de kruising Oostrozebekestraat - Paanderstraat. Een concentratie van lange percelen met onverharde wegen wijst op oudere ontginningsassen. Langs de weg bevinden zich de haakse toegangsdreven tot enkele historische hoeves, onder meer aan de noordzijde het Goed te Hulsvelde (zie Vierlindendreef nummer 1).

Aan noordoostzijde, aanvullende, vrijstaande eengezinswoningen daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel III, Brugge, 1923, kolom 585.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VI, Brugge, 1926, kolom 777.
  • DEVELTERE F., Luitenant Ernst Potthoff, enige Duitser op het Meulebeeks Kerkhof. De Bevrijding van Meulebeke, oktober 1918, in De Roede van Tielt, jg. 37, nummer 4, 2006, p. 213, 219, 237.
  • GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 35, 181, 242.
  • Hulstveldepad, brochure wandelroutes, Meulebeke, 1979, p. 3.
  • MAES F., Toponymie van Meulebeke t.e.m. 1700, onuitgegeven licentiaatverhandeling, Universiteit Gent, 1998-1999, p. 66, 115.
  • MARTENS W., Mei 1940. De regio Tielt in de vuurlinie, Tielt, 2003, p. 199.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 261.