Kazantstraat

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Pittemstraat ten westen en het kruispunt Oude Pittemstraat - Robrechtegemstraat ten oosten, met aan de noordzijde twee haakse doodlopende wegjes. Vormt centrale as van de "Kazantwijk" die in de tweede helft van de 20ste eeuw gerealiseerd wordt en tevens bestaat uit de aan de zuidzijde gelegen Deve- en Moerasstraat en een deel van de oude Pittemstraat. Deze wijk wordt aangelegd op de voormalige Kazantmeersen, die ontstaan doordat het moerasgebied rond de (Oude) Devebeek in loop van de middeleeuwen geleidelijk drooggelegd wordt door het omleiden van waterlopen en het delven van bijkomende afwateringsgrachten.

Zogenaamd naar de historische hoeve "het Casant", weergegeven op een kaart bij het landboek van 1654-1656 en grosso modo te situeren aan het oosteinde van de huidige Robrechtgemstraat.

Bebouwing meegaand met de naoorlogse verkaveling, met name vrijstaande eengezinswoningen in tuin daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Nummer 5, witgeschilderde villa met mijtervormige gevelkapel. Nummer 8, eengezinswoning gebouwd in 1970 naar ontwerp van architect J. Vanquathem (Oostrozebeke), bestaande uit aan elkaar geschakelde volumes onder plat dak op rechthoekig grondplan met kleine zuidelijke aanbouw; later aangepast zie onder meer enkele gewijzigde muuropeningen en vervangen van oorspronkelijke bepleistering van bovenbouw door houten bekleding.

• Gemeentearchief Meulebeke, Bouwaanvragen, 1970/75.
  • GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 14, 209.