Knorrebosstraat

Beschrijving

Landelijke weg in het zuiden van de gemeente, vanaf de Sint-Amandstraat met elleboogvormig verloop westwaarts tot aan de Vuilputstraat en de grens met Ingelmunster. Vermoedelijk zogenaamd naar een nabijgelegen bosgebied.

Naar verluidt is eertijds op de hoek met de Langwagenstraat de vierschaar van de heerlijkheid "Ten Heede" gelegen. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 tracé met verspreide landelijke bebouwing weergegeven met haakse verbinding naar de Hulsveldedreef ten noorden, met oostelijk deel "straete van de Vierschaere ten Heede naer het Sinte Amands straetken" en westelijk deel "straete van de Vuylput naer de Vierschare ten Heede" genoemd.

De Ferrariskaart (1770-1778) toont toegenomen hoevebebouwing met losstaande bestanddelen. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) is de weg onder de huidige benaming gekend, ook omschreven als "weg van aen de brug gezegd Vuylputbrug naer den weg gezegd St-Amandstraet voorbij d' hoeve Francis Demarrez".

Agrarische functie, onder meer recent vlasbedrijf. Verspreide hoeves met losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, waarvan enkele gelegen zijn op oudere sites, die in het landboek van 1654-1656 weergegeven worden. Nummer 1, hoeve met oudere schuur aan de straat, parallel 20ste-eeuws woonhuis dat het haakse woonhuis vervangt en recent groot bijgebouw. Nummer 8, gerenoveerd woonhuis en haakse schuurstalvleugel (zadeldak met Vlaamse pannen) omheen erf met losse verharding en grasperk. Nummer 10, hoeve langsheen verbindingsweg naar de Hulsveldedreef, met nieuw woonhuis en hoge bakstenen schuurstalvleugel met schuifpoort, laaddeuren en tweedelige staldeuren.

Enkele hoeves met nieuw woonhuis, onder meer nummer 7, hoeve waarvan omhaagd erf toegankelijk via roodgeschilderd ijzeren hek, met schuurstalvleugel gedateerd in pannen zadeldak "1940", aanbouw onder golfplaten bedaking en recente nutsgebouwen; nummer 15, bewaard woonhuis met gecementeerd parement voorzien van geblokte hoekbanden en rechthoekige muuropeningen (T-ramen); verdwenen luiken; haakse schuurstalvleugel met metalen schuifpoort.

Gerenoveerde hoeves, onder meer nummer 3, achteringelegen. Zonder nummer/ tegenover nummer 12, met heraangelegd erf met poel aan de straat; gerenoveerd witgekalkt woonhuis met zwartgeschilderde plint, getoogde en rechthoekige muuropeningen, betegelde onderdorpels en nieuwe luiken. Nummer 4, gerenoveerd landarbeidershuisje.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VIII, Brugge, 1928, kolom 42.
  • GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 24.

Auteurs: Callaert, Gonda