Weg met gebogen tracé vanaf de zuidwestzijde van de Oostrozebekestraat tot aan de Sint-Amandstraat ten zuiden. Onbebouwd tracé weergegeven op een kaart bij het landboek van 1654-1656 als deel van de "Cortrickstraete", met name de - later heraangelegde - Oostrozebekestraat die via de huidige Driehoek- en Turkijenstraat tot in Oostrozebeke loopt; tot in 2024 nog enige straatdeel onder de oorspronkelijke benaming Kortrijkstraat. Langs weerszijden bevinden zich eertijds enkele bosgebieden, met name het "Disbos", voor het eerst in 1616 vermeld, en het "Cromburghbos", en akkerlanden, met name "De Negenhoek" en "Het Berynnestuk".
Toegenomen landelijke bebouwing met losstaande bestanddelen op de Ferrariskaart (1770-1778). De volledige toenmalige Kortrijkstraat krijgt een kasseibestrating in 1827. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) aangeduid onder huidige benaming of deel van de "weg van Meulebeke naer Oostrozebeke".
Enkele 19de- en begin 20ste-eeuwse herbergen die eertijds in de straat gelegen zijn, zijn onder meer "Den Haering", "Den Herthoorn", "Het Vingerhoedje", "De Sparappel" en "Het Zwemmershof", waarvan de uitbatingen in de loop der tijd gesloten zijn.
Woonfunctie. Nummer 5, resterende eenlaagswoning, mogelijk voormalige herberg, met gecementeerd en verankerd parement en gewijzigde muuropeningen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); in top van zijpuntgevel witgeschilderd kruisbeeld in zwartbakstenen rondboognis naar verluidt aangebracht ter herdenking van een moord.
Aanvullende, vrijstaande eengezinswoningen daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw.
Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)