Geografisch thema

Kraaimeersstraat

ID
12648
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12648

Beschrijving

Landelijke verbindingsweg vanaf de zuidoostzijde van de Oude Diksmuidse Boterweg zuidwaarts tot aan de Landegemstraat. Tracé van de weg weergegeven op een kaart bij het landboek van 1654-1656, net als het oostelijke deel van de Oude Diksmuidse Boterweg en de Landegemstraat onderdeel van de "straete van de Pandermeulene naer Maerloope", met aan de noordoostzijde van de straat de "hofstede van Rougier van Slambrouck".
Op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld onder huidige benaming, ook omschreven als "weg uyt dengenen genaemd Ouden Dixmudschen Boterweg nabij d' hoeve Van Craeymeersch tot den weg genaemd Gendschestraet".

Enige bebouwing langs de straat is de hoeve nummer 1.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VIII, Brugge, 1928, kolom 650.
  • VANNESTE H., Meulebeke, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 93.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Meulebeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kraaimeersstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12648 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.