Krekelstraat

Beschrijving

Landelijke weg vanaf de zuidwestzijde van de Ingelmunstersteenweg met zuidwaarts verloop en geknikt tracé langsheen de grens met Ingelmunster, aldaar verder lopend onder zelfde benaming; via smalle voetwegel oostwaarts verbonden met de Kapellestraat, langsheen het domein van het Sport- en Recreatiecentrum Ter Borcht en van het Vrij Instituut voor Lichamelijke Opvoeding (V.I.L.O.), ingericht op het kasteeldomein Ter Borcht.

Tracé met verspreide landelijke bebouwing weergegeven op een kaart bij het landboek van 1654-1656, met noordelijk deel vermeld als "straete naer Iseghem" en zuidelijk deel als "straete van Mullebeek casteel naer de Wante". Tevens is langsheen de weg de herberg "Den Stropaen" gelegen, die tussen 1779 en 1807 gesloten wordt.

De Ferrariskaart (1770-1778) toont toegenomen landelijke bebouwing en omzoming door bomen van het zuidelijke deel van de weg. In 1779 opent Pieter Storme langsheen de straat de herberg "De Crekele", op de kaart van P. Vander Maelen (1850) vermeld als "Cabaret".
Op de Atlas der Buurtwegen (1846) "Lendackerstraet" genoemd of "weg van aen d'herberg genaemd Haezewind naer degenen gezegd Lendacker". Een gekende 19de-eeuwse herberg is "De Facteur", gesloten tijdens het interbellum. Enkel aan de oostzijde bebouwing op het grondgebied van Meulebeke. Woon- en (beperkte) agrarische functie; tevens lokalen voor jeugdbeweging en andere verenigingen.

Nummer 100, diepergelegen hoeve met losstaande bestanddelen waarvan de site minimaal tot de tweede helft van de 18de eeuw opklimt, zie enkele volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778); op het primitief kadasterplan (circa 1830) weergave van woonhuis ten noorden en twee bijgebouwen ten zuiden; in de jaren 1970 aangepast met vernieuwd woonhuis en nieuwe, grote stal. Toegang tot erf met losse verharding via ijzeren hek tussen witgeschilderde betonnen pijlers met getrapte bekroning; bakstenen bijgebouwen, met name schuur onder pannen zadeldak en stal onder golfplaten bedaking met beglaasde gevelkapel.

Restanten van eind 19de- of begin 20ste-eeuwse eenlaagsbebouwing onder pannen zadeldak, thans verbouwd en/of gerenoveerd; onder meer nummers 104-106-108-110; nummer 106 met witgeschilderd baksteenparement en beluikte segmentboogopeningen. Nummers 140-142, haaks op de weg ingeplante witgeschilderde tweewoonst met nieuwe dakkapellen en gewijzigde muuropeningen. Nummer 132, café "De Krekel", voormalige gelijknamige 18de-eeuwse herberg, verbouwd circa halverwege de 20ste eeuw met nieuw parement en gewijzigde muuropeningen, thans nog steeds in uitbating.

Aanvullende, veelal vrijstaande bebouwing daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw. In aanbouw van nummer 144, gevelkapel in mijtervormige simili-omlijsting.

Nummer 134, jeugdbewegingslokalen eind jaren 1990 opgetrokken na sloop van een hoeve en in 2005-2006 uitgebreid naar ontwerp van Architectenbureau G. Callens (Meulebeke). Vrij gesloten complex bestaande uit volumes onder plat dak, onder meer betonconstructie en volume met helroodbakstenen parement; voorliggend terrein met grasperken en losse verharding. Aan oostzijde van de weg, geboortebos, eind jaren 1990 aangeplant op initiatief van de gemeente en de Gezinsbond en pompstation van Aquafin nabij het punt waar de Oude Devebeek en de Devebeek samen komen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1880/13, 1972/140.
  • BAERT G., Van aubergien, lantsherberghskens en brandewijnhuysen te Meulebeke, in De Roede van Tielt, jg. 18, nummer 4, 1987, p. 74, 77, 82, 91, 105.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VIII, Brugge, 1928, kolom 709-710.
  • DEVELTERE F., De Devebeek - Oude Devebeek te Meulebeke, Een verkenning, brochure n.a.v. de Wereldwaterdag, een initiatief van De Torenvalk VZW - Bond Beter Leefmilieu - Werkgroep Heemkunde & Erfgoed Mulenbeca, 30 maart 2008, s.p.
  • Jeugd krijgt nieuw gebouw, in Het Nieuwsblad, 18 februari 2005.
  • KLJ krijgt nieuwe thuis in Krekelstraat, in Het Laatste Nieuws, 11 februari 2005.