Krinkelstraat

Beschrijving

Landelijke weg met licht gebogen verloop vanaf de Maeneghemstraat ten noorden tot de Elbestraat ten zuiden. Tracé van de "straete van de hofstede van Hermes Verbeke naer de plaetse" met verspreide landelijke bebouwing weergegeven op een kaart bij het landboek van 1654-1656, in die periode door verschillende landwegjes met de omgevende wegen verbonden. Op de Ferrariskaart (1770-1778) weergegeven als door bomen omzoomde weg waarlangs verspreide hoeves met losstaande bestanddelen. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) gekend onder huidige benaming of "weg van de plaets genaemd d' Elbe naer den weg genaemd Maeneghemstraet, langs d' hoeve Jan Lannoy".

Woon- en agrarische functie. Verspreide hoevebouwing met veelal 20ste-eeuwse losstaande bakstenen bestanddelen, waarvan enkele gelegen zijn op een oudere site die in het landboek van 1654-1656 weergegeven wordt. Nummer 5, hoeve waarvan erf met losse verharding, grasperken en poel; witgeschilderd woonhuis onder zadeldak (mechanische pannen), vlasschuur met vlechtingen en Mariagrot in tuin; recent kippenhok en dito pomp. Nummer 2, hoeve met woonhuis van 1953 onder pannen schilddak met centrale dakkapel, roodbakstenen parement, witgeschilderd houtwerk met roedeverdeling, licht uitspringende deuromlijsting en laag ommuurde voortuin; achterliggend stalletje onder schilddak en grootschalige bijgebouwen, onder meer schuur met metalen schuifpoort en vensters onder doorlopende betonnen latei.

Aanvullende, vrijstaande eengezinswoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1953/7.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VIII, Brugge, 1928, kolom 763.

Auteurs: Callaert, Gonda