Lostraat

Beschrijving

Landelijke weg met gebogen verloop vanaf het kruispunt Buysveldstraat - Heirentstraat ten zuidoosten tot de Steenovenstraat ten noordwesten. Zogenaamd naar de kleinere heerlijkheid "Loo- Croovelde" waarvan de vierschaar eertijds gelegen is op de westelijke hoek met de huidige Vossekotstraat, die dan nog tot aan de Lostraat doorloopt. Een andere nabijgelegen vierschaar is deze van de heerlijkheid Buysvelde, die voorheen gelegen is aan de noordoostzijde van de huidige Steenovenstraat (zie Buysveldstraat).

Huidig tracé van de "straete van de Vierschare van Loo naer de Herrent Meulene" weergegeven op een kaart bij het landboek van 1654-1656. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt aan de noordoostzijde van de weg een stenen kapelletje weergegeven (zie zonder nummer).

Op de Atlas der Buurtwegen (1846) gekend onder huidige benaming, ook omschreven als "weg van aen den molen genaemd Heirentmolen naer den weg genaemd Vijfstraet, voorbij d' hoeve Lannoy", met reeds toegenomen landelijke bebouwing.

Woon- en agrarische functie. Hoeves met losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldak met Vlaamse pannen, waarvan enkele op de Atlas der Buurtwegen weergegeven worden. Nummer 7, dieper gelegen woonhuis, in 1863 opgesplitst in twee woningen; in de jaren 1970 herbouwd en uitgebreid met garage en achterliggend bijgebouw. Thans gerenoveerd en geschilderd woonhuis met getoogde en beluikte muuropeningen; vernieuwd houtwerk met grote roedeverdeling. Grote aangelegde en omhaagde tuin met dreef aan de straatzijde. Nummer 9, achteringelegen hoeve, in 1830 in eigendom van de Meulebeekse koopman Pieter Christiaens, waarvan het woonhuis volledig herbouwd wordt in 1894; in 1955 voorzien van nieuwe bijgebouwen aan de westzijde. Lange oprit naar verhard erf omgeven door open betonnen afsluiting met boomgaard aan westzijde; ijzeren toegangshek tussen betonnen pijlers. Aan noordzijde, éénlagig woonhuis met verankerd bakstenen parement, gewijzigde muuropeningen en geïncorporeerd stalletje met (deels gedichte) getoogde staldeurtjes. Recenter gebouwde of aangepaste bijgebouwen. Nummer 11, haaks op de weg ingeplant woonhuis met nieuw roodbakstenen parement, gecementeerde zijgevel en beglaasd rondbogig gevelkapelletje waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje; verbouwd bakhuis met zomerkeuken. Nummer 3, 20ste-eeuwse hoeve met poel en grote loodsen.

Aanvullende, vrijstaande eengezinswoningen daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1863/55, 1894/16, 1955/71, 1972/70, 1977/92.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel IX, Brugge, 1929, kolom 937.
  • MAES F., Toponymie van Meulebeke t.e.m. 1700, onuitgegeven licentiaatverhandeling, Universiteit Gent, 1998-1999, p. 115.
  • VANNESTE H., Meulebeke, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 86, 94.

Auteurs: Callaert, Gonda