Mandellaan

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé als verbindingsweg tussen de Oostrozebekestraat ten oosten en de Vuilputstraat ten westen. Zogenaamd naar de Mandel, de bijrivier van de Leie die de zuidelijke grens met de gemeente Oostrozebeke vormt. De weg gaat terug op een verbindingswegel met verspreide landelijke bebouwing, die reeds weergegeven wordt op een kaart bij het landboek van 1654-1656.

Is thans de zuidgrens van de "Mandelwijk", een sociale woonwijk aan de rand van het dorpscentrum die in de jaren 1963-1973 door de Roeselaarse bouwmaatschappij De Mandel gerealiseerd wordt. Woonfunctie. Resterende eenlagige 19de-eeuwse werkmanshuisjes onder pannen zadeldak, vernieuwd of nieuw gebouwd tijdens het interbellum, onder meer nummer 43. Nummers 20-22, in oorsprong eind 19de-eeuwse eenlaagswoning schuin ingeplant ten opzichte van de rooilijn, in 1921 opgesplitst en verbouwd. Verankerde roodbakstenen straatgevel met gecementeerde plint en dito omlijstingen van gewijzigde, thans rechthoekige muuropeningen; nummer 20 met segmentboogdeur; recentere bijgebouwtjes achteraan.

Aan noordzijde van de weg, aansluitend bij de bebouwing in de Gezellelaan en Rodenbachlaan, bouwblokken daterend uit het derde kwart van de 20ste eeuw, bestaande uit eengezinswoningen in spiegelbeeldschema met voortuintjes, geïncorporeerde autobergplaatsen, roodbakstenen parement en verdiepte gevelvelden waarin muuropeningen, onder meer met gepleisterde en geschilderde borstwering.

• GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 207.
  • VERMEULEN B., 75 jaar bouwmaatschappij De Mandel, 1920-1995, Roeselare, 1995, p. 93.