Onze-Lieve-Vrouwstraat

Beschrijving

Rechte verbindingsstraat tussen de Oostrozebekestraat ten oosten en de Vuilputstraat ten westen, onderdeel van de wegenlus voor doorgaand verkeer, samen met de Kasteelstraat - Baronielaan, Regentiestraat, Kerkstraat, Hoogstraat, Oostrozebekestraat, Vuilputstraat, Barnumstraat (deels) en Astridlaan. Zogenaamd naar de 19de-eeuwse kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes op de noordelijke hoek met de Oostrozebekestraat (zie Oostrozebekestraat zonder nummer).

Het tracé van de straat gaat terug op de beboomde "dreve naer het Goet te Potente" die vanaf de "Cortrick straete" westwaarts leidt naar het omwalde "Goed te Potente", weergegeven op een kaart bij het landboek van 1654-1656 en afgebroken in het laatste kwart van de 20ste eeuw voor een nieuwe verkaveling tussen de Steenstraat en de Vuilputstraat (zie Potentestraat).

Nog onbebouwd en beboomd tracé van de weg afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1846).

Woonfunctie. Basisbebouwing daterend uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw; rijwoningen van een à drie bouwlagen onder pannen zadel- of mansardedak, veelal met roodbakstenen lijstgevels op gecementeerde plint. Geelbakstenen banden en/of strekken van segmentboogopeningen bij onder meer nummer 10, eenlagig werkmanshuisje met imitatiepanelen in plint en nummers 25, 27, 29. Enkele woonhuizen met muuropeningen onder betonnen of granito lateien, onder meer nummers 35-37; nummers 22-24, ensemble van twee woonhuizen in spiegelbeeldschema met licht uitkragende, doorlopende bovenerker en centraal dakvenster; nummer 26 met schuifraam op begane grond, beglaasde deur met fraai gestileerd hekwerk onder rechte luifel en bovenlicht met (deels gekleurde) geometrische glas-in-loodinvulling. Nummers 38-40, woonhuizen in spiegelbeeldschema met muuropeningen in witgeschilderde vlakgepleisterde omlijstingen en deurbeglazing met geometrische hekjes.

Nummers 3-9, eenheidsbebouwing van oorspronkelijk vijf enkelhuizen in spiegelbeeldschema, gebouwd in 1932; sobere lijstgevels met verzorgd metselwerk van gele baksteen en muuropeningen met afgeschuinde hoeken, per travee gevat in licht verdiepte gevelvelden.
Tevens enkele woonhuizen uit de jaren 1940 in typerende wederopbouwstijl gekenmerkt door parement in rode siersteen en gebruik van natuursteen of simili voor onder meer plint, omlijstingen en dorpels; nummer 34 met aangebouwde autobergplaats; nummer 36 met late art-deco-inslag, zie bepleistering voorzien van (doorlopende) kepermotieven.

Nummer 31, woonhuis gedateerd in gevelsteen "ANNO 1955". Nummers 11-13-15, eenheidsbebouwing daterend van 1964-1965 met geïncorporeerde autobergplaatsen.

Na afbraak van een hoeve op de noordelijke hoek met de Oostrozebekestraat, invulling met nieuwbouw van vrijstaande of gesloten eengezinswoningen, aansluitend bij de bebouwing in het Biezaardhof ten noorden ervan.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1932/30, 1933/47, 1937/51, 1947/65, 1948/40, 1964/89, 1965/105.
  • Hulstveldepad, brochure wandelroutes, Meulebeke, 1979, p. 2.
  • MAES F., Toponymie van Meulebeke t.e.m. 1700, onuitgegeven licentiaatverhandeling, Universiteit Gent, 1998-1999, p. 31-32.
  • VANNESTE H., Het andere Meulebeke, Een getekende terugblik, Meulebeke, 2007, p. 55.

Auteurs: Callaert, Gonda