Doodlopende landelijke weg aan de noordoostzijde van de Vijfstraat; zogenaamd naar de gelijknamige beek die aan de westzijde ervan loopt. Doodlopend tracé met landelijke bebouwing weergegeven op een kaart bij het landboek van 1654-1656, met aan de zuidzijde het "Dervichtenbos" en "Izegembos", laatstgenoemde tegen de grens met Tielt aan. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) "Gieregaert" genoemd of "voetweg van d'herberg genaemd het Vliegende Peerd naer d' hoeve Claerhout".
Woon- en agrarische functie. Enkele hoeves met losstaande 19de- en 20ste-eeuwse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldak; nr. 1 met erftoegang via witgeschilderde betonnen pijlers en ijzeren hek; nummer 3 met gerenoveerd woonhuis. Aanvullende, vrijstaande eengezinswoningen daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel IV, Brugge, 1924, kolom 657.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XII, Brugge, 1931, kolom 909.
MAES F., Toponymie van Meulebeke t.e.m. 1700, onuitgegeven licentiaatverhandeling, Universiteit Gent, 1998-1999, p. 90, 96.
VANNESTE H., Meulebeke, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 99.
Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Callaert, Gonda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)