Potentestraat

Beschrijving

Korte doodlopende straat aan de noordwestzijde van de Ommegangsdreef. Zogenaamd naar de historische omwalde hoeve "Goed te Potente", eertijds gelegen ten noordwesten van de straat en weergegeven op een kaart bij het landboek van 1654-1656 met de beschrijving "eene behuysde hofstede met eene mote, neerhof ende de wallen"; aan de oostzijde, een beboomde toegangsdreef waarop het tracé van de huidige Onze-Lieve-Vrouwstraat teruggaat. Het Goed te Potente is naar verluidt in oorsprong een tempeliershoeve waar in de 12de eeuw een tiental mensen vermoord zijn en die in de loop der tijd eigendom wordt van Jan de Beer, heer van Meulebeke. Vermoedelijk bevindt zich eertijds de vierschaar van de heerlijkheid "Peperstraete" op het domein van de hoeve, die in de 18de eeuw aan de heer van Sacegem uit Gent toebehoort. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt de hoeve (verkeerdelijk) vermeld als "Cse Hooghe Poorte".

In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt het Goed te Potente gesloopt - aanvankelijk de bijgebouwen en circa 1995 het woonhuis - en het domein verkaveld voor de aanleg van een nieuwe, gelijknamige woonwijk tussen de Steenstraat en de Vuilputstraat, met invulling van koopwoningen door de Huisvestingsmaatschappij Midden-West-Vlaanderen. Hierbij sluit de bebouwing in de meer oostelijke gelegen Potentestraat aan.

• GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 35, 98, 134.
  • Hulstveldepad, brochure wandelroutes, Meulebeke, 1979, p. 2.
  • MAES F., Toponymie van Meulebeke t.e.m. 1700, onuitgegeven licentiaatverhandeling, Universiteit Gent, 1998-1999, p. 31-32.
  • Meer sociale woningen, in Het Nieuwsblad, 21 januari 2004.
  • VANNESTE H., Het andere Meulebeke, Een getekende terugblik, Meulebeke, 2007, p. 55.