Provinciaal Domeinstraat

Beschrijving

Straat gelegen in de uiterst noordwestelijke hoek van de gemeente, doorlopend op het grondgebied van Ardooie als onderdeel van de toegangsdreef tot het "Provinciaal Domein 't Veld" met kasteel; tevens noordelijke grens van de wijk en parochie 't Veld.

Op de grens met en voornamelijk gelegen op het grondgebied van Ardooie bevindt zich een natuur- en bosgebied van ruim 44 hectare, oorspronkelijk een veldgebied dat onderdeel is van het Ardooieveld, opgenomen als relictzone in de Landschapsatlas. Dit voormalige veld- of wastinegebied met heide, kreupelhout of moeras is tot in de tweede helft van de 18de eeuw buiten het eigenlijke landbouwareaal gelegen en wordt begrensd door oude loofbossen, onder meer het bosgebied gelinkt aan de baronie van Ingelmunster. Als onbewoond 'eiland' is dit veldgebied geruime tijd voor beweiding van het vee van omwonenden ingeschakeld en later productief bebost, vaak met naaldhout, de zogenaamd "Veldbossen".

Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt de weg weergegeven als deel van een dreef die westwaarts loopt doorheen het "Ardoye Veldt" met de Veldbossen. Hier zijn eertijds verschillende vijvers gelegen, waarvan de meeste drooggelegd worden door de Gentse baron Theodoor de Jonghe, die in 1773 de heerlijkheid Ardooie en het omgevende veld koopt en er in 1780-1781 een kasteel laat optrekken, dat later nog verbouwd wordt. Op de zuidelijke hoek met de huidige Bruggesteenweg bevindt zich voorheen tevens de "Veldt Molen", een houten korenwindmolen die in het bezit van de heerlijkheid Bosterhout is en heropgericht wordt na brandstichting tijdens de eind 16de-eeuwse godsdiensttroebelen, met oudste vermelding in 1641; definitief vernield door brand in 1858.

Op de Atlas der Buurtwegen (1846) onderdeel van de "Bloemgatstraet" of van de "weg van d' herberg genaemd de Snippe naer de plaets genaemd Bloemgat, gemeente Meulebeke en Ardoye grondschydende".

In 1981 wordt het grootste gedeelte van 't Veld aangekocht door de provincie West-Vlaanderen, die op 11 april 1982 het natuur- en parkgebied met bossen, dreven, vijvers en heiderelicten, als provinciaal domein openstelt voor het publiek.

Beperkte bebouwing bestaande uit vrijstaande eengezinswoningen daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw, aansluitend bij de recentere invulling van de wijk 't Veld.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg - Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
  • Ardooieveld wandelroute, brochure, Sint-Michiels, 2004.
  • Het Provinciaal domein 't Veld te Ardooie, in Mandeldal, vol. 8, 1983, p. 133-135.
  • MAERTENS M., Biotoopstudie van het Provinciaal Domein 't Veld te Ardooie (West-Vlaanderen), onuitgegeven nota, 1987.

Auteurs: Callaert, Gonda