Randweg

Beschrijving

Lange verbindingsweg tussen de Ingelmunstersteenweg ten zuiden met gebogen en noordoostwaarts verloop tot aan de Tieltstraat, waarvan het noordelijke deel in het verlengde ligt. Samen met de Ingelmunstersteenweg en het noordelijke deel van de Tieltstraat onderdeel van de N 399, de provincieweg tussen Tielt en Ingelmunster. Het noordelijke deel van de Randweg volgt de voormalige bedding van de opgeheven spoorlijn Tielt - Ingelmunster.

De aanleg van de Randweg wordt door het West-Vlaamse provinciebestuur gerealiseerd, met officiële openstelling op 24 oktober 1981 in aanwezigheid van gouverneur Olivier Vanneste. Omwille van de ligging op de rooilijn van de nieuw aan te leggen weg, koopt het gemeentebestuur in 1971 de Bosterhoutmolen (zie Bosterhoutstraat) aan. Het aanvankelijke plan om deze naar het domein Ter Borcht over te brengen, stuit op verzet van onder meer de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen en de toenmalige Rijksdienst voor Monumenten en Landschappen. De onmogelijkheid om de molen in de buurt te verplaatsen, maakt dat de in 1980 afgebroken molen in 1991 aan de stad Brugge verkocht wordt, waar hij het jaar erna door de Gistelse molenbouwers Peel herbouwd wordt op de Kruisvest bij de Dampoort onder de naam "Nieuwe Koelewey". Ook de rosmolen bij de vroegere Borchtmolen verdwijnt door de aanleg van de Randweg.

Grotendeels door bomen omzoomde weg met op de westelijke hoek met de Bosterhoutstraat, gemeentelijk containerpark en de gebouwen van de Provinciale Technische Dienst; ertegenover liggend bedrijventerrein dat zich tot tegen de Tieltstraat uitstrekt.

Beperkte bebouwing meegaande met de Randweg. Nummers 2-4, restant van witgeschilderde eenlaagswoonhuizen met gewijzigde rechthoekige muuropeningen onder zadeldak (mechanische pannen) en omhaagde voortuinen.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel II, Brugge, 1921, kolom 438.
  • Gaverspad, brochure wandelroutes, Meulebeke, s.d., p. 8.
  • GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 208, 257.
  • MAES F., Toponymie van Meulebeke t.e.m. 1700, onuitgegeven licentiaatverhandeling, Universiteit Gent, 1998-1999, p. 44.
  • VANNESTE H., Het andere Meulebeke, Een getekende terugblik, Meulebeke, 2007, p. 51.

Auteurs: Callaert, Gonda