Robrechtegemstraat

Beschrijving

Doodlopende straat met elleboogvormige knik en gebogen verloop gelegen in het verlengde van de Kazantstraat, aan de oostzijde van de Oude Pittemstraat en de "Kazantwijk". Zogenaamd naar de gilde "Robrechtegem", één van de oude woonkernen waarin het grondgebied van Meulebeke in de middeleeuwen verdeeld is, voor het eerst in 1551 vermeld en in het uiterste noorden gelegen. Het toponiem "Robrechtegem" wijst wellicht op een oude Frankische nederzetting, waarbij een stamhoofd (Robrecht) op deze plaats een hoeve ("heim") sticht.

Op een kaart in het landboek van 1654-1656 wordt de weg weergegeven als onderdeel van de toegangsdreef naar de historische hoeve "het Casant", die aan het oosteinde ervan gelegen is; tevens bevindt zich nog een omwalde hoeve aan de zuidwestzijde van de weg (zie nummer 2).

De Ferrariskaart (1770-1778) geeft het westelijke deel van de weg als een door bomen omzoomde dreef weer. Op een kaart in het leenboek van het leenhof Bosterhout van 1785 wordt de "voetwegh naer d'hofstede genaempt het Casant" met brugje over de Devebeek weergegeven.

Thans woonfunctie. Beperkte verspreide bebouwing van onder meer voormalige historische hoeves, thans gerenoveerd of herbouwd met residentieel karakter. Nummer 3, de voormalige historische hoeve "Casant", waarvan de site op het 17de-eeuwse landboek weergegeven wordt, met twee haakse volumes en bakhuis in het leenboek van het leenhof Bosterhout van 1785 en zelfde configuratie op het primitief kadasterplan (circa 1830); de toenmalige eigenaar is landbouwer Joannes Vanhoutte uit Meulebeke. Na afbraak van de hoevegebouwen in 1973 wordt in 1975 een nieuwbouw als landhuis in historiserende stijl opgericht met onder meer brugje, ijzeren hek tussen bakstenen pijlers, deels gekasseide grote voortuin en achterliggende tuin met niervormige waterpartij.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nummer 2794 : Leenboek van het Leenhof Bosterhout, Heerlijkheid ten Ackeren, 1785.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XIII, Brugge, 1932, kolom 630-631.
  • MAES F., Toponymie van Meulebeke t.e.m. 1700, onuitgegeven licentiaatverhandeling, Universiteit Gent, 1998-1999, p. 7, 36.

Auteurs: Callaert, Gonda