Slabancestraat

Beschrijving

Landelijke weg vanaf de westzijde van de Pittemstraat met kronkelend en noordwestwaarts verloop tot aan de Maeneghemstraat en het grondgebied van Pittem, alwaar verder lopend als Blekerijstraat. De straatnaam verwijst wellicht naar eertijds nabijgelegen drassige gronden.

Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 weergave van de "straete voorbij de hofstede van Beatrice de Vaere naer den Steendam" met verspreide landelijke bebouwing, toegenomen op de Ferrariskaart (1770-1778).

Op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld onder huidige benaming, ook omschreven als "weg van de waterleyding genaemt Steendambrug tot aen een weg genaemd de Maeneghemstraet, voorbij 's hoeve kinders Demarez" met het gehucht "Steendam" aan de zuidoostzijde.

Vnl. agrarische functie. Hoeves met losstaande, bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldak, waarvan enkele op een oudere site in het landboek van 1654-1656 weergegeven. Nummer 2, hoeve vermeld in de Atlas der Buurtwegen als "hoeve Demarez", volgens kadaster in 1878 herbouwd door landbouwer Petrus Lambrecht, die tevens een kapel aan de straat laat oprichten (zie zonder nummer). Omhaagd erf waarop gerenoveerd woonhuis met witgeschilderde erfgevel en zwartbakstenen plint, puilijst en deuromlijsting; achterliggend bakhuis. Nummer 27, hoeve met woonhuis, herbouwd in de jaren 1940 tot anderhalve bouwlaag met roodbakstenen parement, driezijdige erker en rondbogige beeldnis in geel- en roodbakstenen omlijsting met kruis.
Enkele hoeves met nieuw woonhuis. Nummer 5 met erftoegang gemarkeerd door wilde kastanje, betonnen pijlers met bolbekroning en buisleuninghek; onverhard erf, deels omheind met betonnen afsluiting; oudere bakstenen schuurstalvleugel met muuropeningen onder witgeschilderde lateien, segmentboogpoort, tweedelige staldeuren en uitbreiding onder gekoppeld zadeldak; half ondergrondse en begroeide bakstenen aardappelkelder aan de straat. Nummer 23 met gelijkaardige aardappelkelder voorzien van vernieuwde, uitspringende gemetste rondboogtoegang.

Nummer 4, eenlagig woonhuis onder pannen zadeldak, niet zichtbaar vanop de openbare weg door aanbouwen aan de straatzijde.

Aanvullende, vrijstaande eengezinswoningen daterende uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 165-166.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XIV, Brugge, 1933, kolom 829.

Auteurs: Callaert, Gonda