Geografisch thema

Vierschaarstraat

ID
12705
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12705

Beschrijving

Landelijke weg vanaf de zuidoostzijde van de Gentstraat met zuidwaarts en kronkelend verloop tot aan de Aardemolenstraat en de grens met Oostrozebeke. Zogenaamd naar de in de middeleeuwen nabijgelegen twee vierscharen, met name deze van de heerlijkheid Buysvelde aan de noordoostzijde van de huidige Steenovenstraat en deze van de kleinere heerlijkheid "Loo-Croovelde" op de westelijke hoek van de Lostraat en de huidige Vossekotstraat, die dan nog tot aan de Lostraat doorloopt (zie Buysveldstraat, Lostraat).

Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 wordt het tracé van de weg met verspreide landelijke bebouwing weergegeven en vermeld als "straete van de seven Eecken naer de Herrent muelene"; met "te seeven eecken" wordt het kruispunt met de Aardemolenstraat aangeduid, voor het eerst in 1614 vermeld (zie Aardemolenstraat). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) is de weg gekend onder de huidige benaming, ook omschreven als "weg van den molen genaemd Herentmolen naer de plaets gezegd Vierschaerstraet".

Agrarische functie. Nummer 1, hoeve waarvan de site in het 17de-eeuwse landboek weergegeven wordt en het haaks op de weg ingeplant woonhuis met bijgebouw langs de straat op de Atlas der Buurtwegen. Woonhuis thans met vernieuwde erfgevel, gewijzigde muuropeningen, gecementeerde en verankerde zijgevel en aanbouw onder pannen lessenaardak; recente bijgebouwen.

  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 64.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XVI, Brugge, 1935, kolom 438.
  • DEMEDTS L., Kroniek van Marialoop, Oostrozebeke, 2000, p. 11.
  • MAES F., Toponymie van Meulebeke t.e.m. 1700, onuitgegeven licentiaatverhandeling, Universiteit Gent, 1998-1999, p. 129.
  • VANNESTE H., Meulebeke, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 105.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vierschaarstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12705 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.