Geografisch thema

Vijverdamstraat

ID
12707
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12707

Beschrijving

Rechte verbindingsstraat in de wijk en parochie 't Veld, tussen de Bruggesteenweg ten oosten en de Bloemgatstraat ten westen. De straatnaam verwijst naar de eertijds nabijgelegen vijvers in het "Ardoyeveldt", waarvan de meeste drooggelegd worden door de Gentse baron Theodoor de Jonghe, die in 1773 de heerlijkheid Ardooie en het omgevende veld koopt en er in 1780-1781 een kasteel laat optrekken dat later nog verbouwd wordt (zie Provinciaal Domeinstraat, Veldstraat).

De straat wordt aangelegd in het tweede kwart van de 20ste eeuw als onderdeel van de in 1936 opgerichte en uitgebouwde parochie Sint-Antonius van Padua (zie Sint-Antoniusstraat).

Woonfunctie. Vrijstaande, 20ste-eeuwse eengezinswoningen onder plat dak, pannen zadel- of schilddak. Nummer 2, woonhuis met rondbogige gevelnis in zwartbakstenen omlijsting met natuurstenen onderdorpel, waarin beeldjes van Sint-Antonius met Kind.

  • VANNESTE H., Meulebeke, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 105-106.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vijverdamstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12707 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.